HŰVÖS ÓRIÁS A KONYHÁBAN





A HIDEG ÉS MELEG KÉRDÉSE ŐSIDŐK ÓTA FOGLALKOZTATJA AZ EMBERISÉGET. A HŰTÉS MEGJELENÉSÉNEK KEZDETÉRŐL UGYAN CSAK HALVÁNY ELKÉPZELÉSEINK VANNAK, MÉGIS SZERENCSÉSNEK MONDHATJUK MAGUNKAT, HISZEN MÁR AZ EGÉSZEN KORAI, KEZDETLEGES TECHNIKÁKRÓL IS MARADTAK EMLÉKEINK.



A technika fejlődésével az elvárások is megváltoztak, fontosabbá vált az energiafogyasztás, egyre inkább számítanak a kényelmi funkciók és az esetek zömében a készülékek megjelenése sem másodlagos. A manapság kapható modellek zöme már „A” energiaosztályba tartozik, de nem ritka, hogy „A+” az „A++”, sőt „A+++” besorolású készülék is található a piacon, amely az „A” osztályhoz képest 60 százalékkal kevesebb energiát használ. Tekintve, hogy a hűtőszekrény napi 24 órában fogyasztja az áramot nem éppen elhanyagolható szempont a fogyasztás. A kényelmi funkciók megítélése már nem ennyire objektív, hiszen nem mindenki ragaszkodik hozzá, hogy hűtőjének jégadagolója legyen, vagy hangjelzés figyelmeztessen a nyitva maradt ajtajára. Az automatikus leolvasztásról, vagy a jegesedésgátló NoFrost rendszerről azonban már nehezebb lemondani, hiszen sok időt és fáradságot takaríthatunk meg általuk. Az esztétikum szerepe is egyre jobban előtérbe került az évek során, míg korábban a beépíthetőség és ezáltal a” láthatatlanság” hódított a hűtők vonatkozásában, addig mára éppen az ellenkezője az uralkodó trend. Az amerikai konyhák terjedésével a konyha a nappali részévé vált bizonyos tekintetben, így a hűtő is az enteriőr szerves része lett.

A kínálat ehhez alkalmazkodva egyre szélesebb lett e tekintetben is, és az extravagáns színektől, a rusztikus miliőbe illő vajszínen keresztül az ujjlenyomatmentes inox kivitelig számtalan hűtő változat kapható. Az említett lakberendezési trendek magukkal hozták az amerikai típusú, úgynevezett side-by-side hűtőszekrények elterjedését is. Ebben a kategóriában a megjelenés mellett a nagy méretek miatt igen hangsúlyos a praktikum is. A Hotpoint Quadrio sorozatának modelljei a szegmensben jellemző 90 centiméter helyett mindössze 70 centiméter szélességűek, így alig foglalnak több helyet, mint a standard 60 centiméter széles hagyományos készülékek, azonban így is rendelkeznek az amerikai hűtők minden pozitívumával, sőt a két külön nyitható hűtőtér ajtó és a két függetlenül használható fagyasztó fiók révén a praktikum vonatkozásában további előnyöket is nyújtanak. Bár a fejlődés mind design, mind technológia vonatkozásában igen szembeötlő, mindezek ellenére ma is a legtöbben „csak” azt várják el egy hűtőtől, hogy hűtsön. Ez a minimalista filozófia azonban sokkal komolyabb igényt jelent mintsem gondolnánk. Mert mi is valójában a hűtés célja? A hűtés nem pusztán az alacsonyabb hőmérsékletről szól, az nem a célja, hanem az eszköze a valódi célnak, ami nem más, mint az élelmiszerek tárolása, azok frissességének megőrzése. Az alacsony hőmérséklet természetesen ezt nagymértékben elősegíti, azonban a technológia ma már ott tart, hogy további megoldásokkal jelentősen tudja fokozni a frissesség megőrzés hatékonyságát.

A Hotpoint legújabb generációs hűtőszekrényeiben például, négy olyan fejlesztés is megjelenik, amely éppen ezt célozza. Az EBYH 18323 F O3 modellben mind a négy a megoldás megtalálható. Az „Air” technológia a készülék ajtajának nyitásával járó hőmérsékletváltozás gyors visszaállítását teszi lehetővé, így elősegítve az állandó optimális hőmérséklet biztosítását a hűtőtérben. A készülékben olyan levegőáramlás jön létre, amely egyenletes hőelosztást garantál és így megfelelő páratartalom szint érhető el, ami megóvja az élelmiszereket a kiszáradástól. A „Hygiene Advance” ezüsionos bevonat segít meggátolni azoknak a mikroorganizmusoknak az elszaporodását, amelyek a kellemetlen szagokért felelősek, illetve gátolják az élelmiszerek frissességnek megőrzését.
E mikroorganizmusok kialakulását megelőzni sajnos nem lehet, de a Hotpoint által kifejlesztett „Active Oxygen” technológia jelentősen képes csökkenteni számukat. A rendszer a természetben hatékony levegő- és vízszűrőként működő aktív oxigén molekulákat, vagyis az ózont használja. A készülékbe integrált ózongenerátor által a hűtőtérbe kerülő trioxigén molekulák elpusztítják a mikroorganizmusok 90 százalékát és semlegesítik a kellemetlen szagok 70 százalékát.
Így a hűtő természetes módon óvja az élelmiszereket, amelyek akár kilenc napig is képesek megőrizni eredeti színüket és állagukat.


A csúcstechnika

Manapság a technika fejlődésével eljutottunk arra szintre, hogy „Okoshűtő˝ segítheti a boldogulást a konyhában, sőt van amelyik 25 centiméteres érintőképernyőn barangolhatnak a felhasználók.

Egy új „okoshűtő” különböző alkalmazások révén segít tulajdonosának a receptkeresésben, a bevásárlólista összeállításában és a benne lévő termékek lejárati dátumának megjegyzésében, vagy akár a hűtőben lévő élelmiszerekből is segít összeütni valami ínyenc fogást, de rövid jegyzetek, akár terjedelmes bevásárlólisták is készíthetők.

Az intelligens konyhai eszköz révén a felhasználók saját hűtőajtajukról értesülhetnek a legfrissebb hírekről, az időjárásról és a Twitter mikroblog-portálon megosztott eseményekről. Az “okoshűtő” a hagyományos, kézzel írt naptárak helyét is átveheti a rajta keresztül elérhető Google Calendar szolgáltatásnak köszönhetően, és a felhasználók saját fényképalbumaikban is elmerülhetnek főzés közben.

Azok számára pedig, akiknek gondot jelent a hűtőben sorakozó termékek lejárati dátumának megjegyzése, a készülék külön alkalmazást kínál az örök probléma megoldására.